The One-Legged Hero – Fredrik Wretman

Kristianstads konsthall visade skulpturer av Fredrik Wretman, en av konstnärerna som har skapade byggnadsanknuten konst till Rådhus Skåne.

I The One-legged Hero visades en stor skulptur i en specialbyggd inomhusbassäng. Den utgår från ”resterna” i tillverkningen av Budbäraren, föreställande en gigantisk fot på ca 6 meter som står i en damm på det nyinvigda rådhuset i Kristianstad. Fredrik Wretman återkommer ofta på detta sätt till ett motiv och låter det förändras i takt med att nya associationer tillkommer.

Utställningen innehöll också ett flertal små bronsskulpturer. De är indelade i olika serier, och har både antika och futuristiska drag. Skulpturerna liknar arkeologiska fynd från någon främmande, kanske framtida, kultur. Bland dem finns ytterligare varianter på fötter, alien-liknande gestalter och enbenta figurer – möjligen hjälten från utställningstiteln. I The One-legged Hero rör sig perspektivet mellan den stora och de små skulpturerna, mellan utställningen i konsthallen och Budbäraren.

Om konstnären

Fredrik Wretman är född 1953 i Stockholm och utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i samma stad. Han har varit verksam som lärare vid Kungliga Konsthögskolan och Konstfack i Stockholm, och ställer kontinuerligt ut både i Sverige och utomlands. Wretman finns representerad på bland annat Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum och Statens konstråd.

08 november 2014

11 januari 2015

Konsthallen

Fri entré