Beam me up!

Sommaren 2015 tog samtidskonsten oss med ut i rymden med en samlingsutställning med kopplingar till science fiction-litteratur och -film. Precis som konsten handlar science fiction om idéer, om sätt att spegla och beskriva människan och världen både som de är och som de skulle kunna vara.

I denna temautställning med 6 konstnärer sammanförde Kristianstads konsthall samtidskonsten med ”rymden” utifrån ett idéhistoriskt perspektiv med kopplingar till science fiction-litteratur och film.

I utställningen kommer att visades Science Fiction, en text och ljudbaserad videoinstallation av kanadensiska konstnären Nathalie Melikian där hon ironiskt kommenterar de standardiserade Science fiction filmernas beståndsdelar. I Agnes Meyer-Brandis video The Moon Goose Colony, får vi följa konstnärens arbete med att föda upp och prägla 11 mångäss, fåglar som årligen kan resa mellan jorden och månen enl. en brittisk 1600-tals science fictionroman om månresor. Medan i Gunilla Klingbergs installation Cosmic matter får vi en bild av hur våra föreställningar om månen är sammansatt av uråldrig mystik i lika hög grad som vetenskap, och driven av drömmar om territoriell expansion ut i rymden.

Christian Andersson konstverk Looking Backward, bygger på författaren Edward Bellamys utopiska science fictionroman med samma titel från 1888 där huvudpersoner besöker framtiden år 2000. Tidsresor är också temat i Ann Lislegaards verk Time Machine (2011). Här stammar och hackar en dator-animerad räv sig igenom en redogörelse för sitt besök i framtiden. Slutligen ger Jone Kvies skulpturer uttryck för rymdens mystik och dragningskraft men utifrån vetenskapliga undersökningar.

Medverkande konstnärer

Christian Andersson christianandersson.netlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Gunilla Klingberg gunillaklingberg.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Jone Kvie kvie.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ann Lislegaard lislegaard.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nathalie Melikian
Agnes Meyer-Brandis blubblubb.netlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsthallen

Fri entré