Miró-rummet

En äldre man med katalonsk hatt. Konstverk i bakgrunden.

Som ett rum i det stora rummet används Miró-rummet för att kunna visa delar av Mirós samling eller för att kunna spännande, mindre utställningar.

Miró och Kristianstad hör ihop

Konstsamlaren Nils Trydings fascination för den katalanske konstnären Joan Mirós verk ledde till en oväntad vänskap och ett livslångt samlande.

Den katalanske konstnären Joan Miró (1893 -1983) är en av 1900-talets mest betydande och mångsidiga konstnärer. Han gjorde 1973 en affisch till en utställning som visades i Kristianstads museum. Denna bild har blivit en viktig och sammanhållande symbol för hela den unika samling med Mirós originalaffischer som Nils Tryding år 2003 donerade till Kristianstads kommun och Kristianstads konsthall. 154 originalaffischer som omspänner tiden 1937 – 1983. Det är den enda kompletta samlingen av affischer i världen. Några av verken är signerade av Miró och har ibland personliga dedikationer till Nils Tryding. De flesta av affischerna är utförda som litografier, men här finns även serigrafier och träsnitt.

2012, utökade Nils Tryding sin donation till att nu även omfatta originalgrafik som Miró utförde till olika konstnärsböcker eller till Galerie Maeghts berömda tidskrift Derrière le Miroir. Verk som ofta tillkommit i direkt anslutning till affischerna. Dessutom ingår flera hundra böcker om Joan Miró, vernissagekort, brev, filmer och kataloger.

Kontakt

Marika Reuterswärd, konsthallschef
0707-84 19 37
marika.reutersward@regionmuseet.se

Filippa Forsberg, intendent
0707-84 19 14
filippa.forsberg@regionmuseet.se

Öppettider

Museet har stängt 23 december till och med 31 januari 2021.