Ateljé 1 – här börjar den svenska filmhistorien

När du kommer in på Filmmuseet kliver du rakt in i utställningen Ateljé 1 – här börjar den svenska filmhistorien, och du kliver rakt in i filmhistorien. Det första du ser i utställningen är nämligen en scen från filmen Järnbäraren från 1911.

Filmen Järnbäraren som spelades nämligen in exakt på denna platsen, och dekoren såg precis ut så här i en av scenerna i filmen.

Ateljé 1 – här börjar den svenska filmhistorien, berättar med bilder, ljud, dräkter och föremål om svensk films första decennier, med början 1905 då ett biografbolag startades i Kristianstad. Under ett par års tid spelades det här i Kristianstadstrakten in några tidiga och viktiga filmer, men bolaget flyttade inom några år vidare till Stockholm. Utställningen berättar även vidare om svensk filmindustri fram till bildandet av Svenska Biografteatern och företagets fortsatta utveckling i Stockholm fram till 1929 – då under namnet Svensk Filmindustri.

I Ateljé 1 – här börjar den svenska filmhistorien, beskrivs Svenska Biografteaterns hela verksamhet med dess landsomfattande biografkedja, journal- och spelfilmsproduktion samt bolagets utländska engagemang med import och export av film. Företagets framväxt och utveckling sätts också in i den allmänna samhällsutvecklingen.

Permanent utställning

Filmmuseet

Fri entré

Öppettider

Stängt till 31/12!

Lov & helgdagsöppet