C400–Staden i vattenriket

Regionmuseets stadshistoriska utställning är en upplevelse för såväl öga som öra. Här finns också kläder att prova, och en gris som gärna blir klappad. Utställningen tar oss från idag tillbaka till den danska tiden, till Kristianstads födelse år 1614.

Utställningen är uppbyggd som staden Kristianstad, med raka gator och två torg. På paradgatorna visas stadens framsida, på smalgatorna trängs arbete, fattigdom, katastrofer och sjukdom.

Genom Kristianstadsbornas levnadsöden skapas en mustig berättelse om stadens historia. Utställningen är fylld av berättelser om människor och djur, gammal och ung, rik och fattig.

Med Thue på upptäcktsfärd

Förskoleklasser, lågstadiet åk 1

Vi följer Thues vandring genom stadens 400 år. Han kan alla hemliga vrår i alla hus, på alla gator och gårdar. Han känner stadens alla invånare, både människor och djur. Han vet alla barns innersta tankar, glada som ledsna.

Programmet kan avslutas med något som barn i alla tider roat sig med – lek och leksaker.

Tid: 60 min (+30 min lek) OBS – max 15 elever.

Så blev staden till

Mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet, särskolan, SFI

Från en kungs dröm till en färdig stad. Vad var det som fick kungen att anlägga en stad på den sanka ön ute i Helgeå? Att bygga en helt ny stad krävde både mycket pengar, tid och arbetskraft. Hundratals soldater byggde vallar, gator och bastioner. Murare, stenhuggare, snickare, smeder och många fler sökte sig hit för att bygga staden och tjäna sitt uppehälle. Staden fylldes även av handelsmän, hantverkare och de som man helst inte ville ha där – tjuvar, skojare och andra laglösa individer. Hur samsades denna brokiga skara av människor i nybyggarstaden Kristianstad?

Programmet kan utökas med 60 minuters dramaövningar kring livet i staden.

Tid: 60 min (+60 min) Max 25 elever

Barnens stad

Lågstadiet åk 2–3, mellanstadiet, särskolan

Hur har barn i Kristianstad haft det genom tiderna? Under vilka villkor levde de? Länge förväntades det av barnen att de skulle bidra till försörjningen av familjen. I utställningen lär vi känna flera barns öden, i dramats form och på ett lustfyllt sätt. Vi träffar några av barnen i staden. Programmet kan avslutas med något som barn i alla tider roat sig med – leksaker och lekar.

Tid: 60 min (+30 min lek)

Plats

Regionmuseet Kristianstad/Kristianstads konsthall

Bokning

Programmet bokas enklast via vårt bokningsformulär eller via telefon
044-620 19 06 tis–fre kl 8–11.

Datum

Året om, fast program

Lärarhandledningar

För lärare som har "körkort" på utställningen:

På upptäcktsfärd i utställningen C400

Tillsammans med det lilla skelettet Thue kan eleverna gå på jakt i Kristianstads historia, och göra fynd som alla bär på en egen berättelse.

Ladda ner våra häften med frågor, funderingar och uppgifter om utställningen och Kristianstads historia, som dina elever sedan löser när ni besöker utställningen. Filerna öppnas i nytt fönster.

De rätta svaren